Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin, 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın bölgedeki meslek odaları, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve vatandaşların görüşleri alınmadan hazırlandığını belirtirken, “Hepimiz kandırıldık” dedi. Söz konusu planın, sadece sanayi düşünülerek, “sanayi odaklı” hazırlandığına dikkati çeken İlgin, şunları söyledi:
“Plana göre 25 yıl önce Bandırmanın nüfusunun 650 bin olacağı belirtilirken, bölgemize metal ve kimya sanayilerinin geleceği bildiriliyor. Biz, kimya sanayiini, BAGFAŞ ve Eti Maden İşletmeleri’nin, denize ve çevreye verdiği kirlilikten biliyoruz. Şimdi, bölgemize getirilmesi planlanan metal sanayi, kimya sanayiinden bile tehlikelidir. Eğer bu sanayi, Bandırma ve Erdek’in, belediyelerin denetiminden uzak olursa tam bir çevre felaketi yaşanabileceğinden endişe duyuyorum. Bu plan, Bandırma Körfezi’nden sonra Erdek Körfezi’ni de bitirir.”
Bandırmanın zemininin, deprem riski karşısında birçok yere göre daha sağlam olmasına karşın binaların yapımında hâlen denetim eksikliği bulunduğunu öne süren İlgin, şöyle konuştu:
“Bandırma, bina yapımı konusunda ülkenin aynasından farksızdır. Buna paralel şekilde, binaların durumlarını, 1999 Körfez depremi ve deprem sonrası diye ikiye ayırarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. 1999 yılı öncesi binalar, beton kaliteleri düşük ve daha bilinçsiz yapılıyordu. Bu binaların yapımı öncesinde önce ustaya gidiliyor, sonra mühendise proje çizdiriliyordu. 1999 sonrası sağduyu biraz üstün gelerek, daha bilinçli binalar yapılmaya başlandı. Bu arada, şu önemli noktanın da altını çizmek isterim. Eskiden, Bandırma’daki binalar, mühendisler ve mimarların ortak projesiyle yapılıyordu. Ancak Bandırma, Sedat Pekel’in belediye başkanlığı döneminde, binaların projelendirme hizmetleri açısından, mimarlar ve mühendisler açısından iki ayrı proje uygulamasına geçmiştir. Böylece de, ülkemizde, bu uygulamaya ilk geçen birkaç kent arasına girmiştir.”
4 yıl önce başkanlığına getirildiği Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası’nda hâlen 120 üye bulunduğunu belirten Gürkan İlgin, 1/100 binlik planda gerekli önemli değişiklikler yapılmadığı takdirde Bandırma ve Erdek’in çarpık kentleşmesinin daha da büyük boyutlara ulaşacağını sözlerine ekledi.